cum sa depasesti gelozia
Nu există un om care să nu fie gelos, măcar un pic (o fărîmă) – nu atunci cînd e vorba de atașament și dragoste, de sentimente puternice și implicare în relația dintre două persoane.

De multe ori educația și stabilitatea relației oferă un control foarte bun al acestei emoții umane, dar uneori ea scapă de sub control, iar cînd gelozia devine prea puternică se transformă într-un adevărat coșmar pentru ambele persoane.

Există cîteva metode terapeutice care ajută la controlarea efectelor negative, iar în unele situații chiar la eliminarea problemei.

Omul gelos este un scenarist inegalabil: captiv într-un serial de duzină se vede mereu în postura personajului trădat de oamenii din jurul lui, așa că studiază îndeaproape gesturile acestora ca pe niște indicii ale crimei a cărei victime este el.

Degeaba se justifică aceștia, făcînd dovada nevinovăției lor, gelosul le ignoră vorbele, obsedat de ideea că este înșelat.

Se consideră că gelozia este patologică atunci cînd omul gelos se manifestă atît împotriva celor din jur, cît și împotriva sa – este o adevărată paranoia care îi face pe geloși să intepreteze negativ comportamentul partenerului și să tragă concluzii catastrofale.

Pentru asta pornesc o vînătoare de indicii ca să-și confirme ideile. Schemele absolutiste și rigide contribuie la generarea problemelor emoționale și comportamentale.

Partea proastă este că, singur, nici un om nu are mijloacele de a-l ajuta pe partenerul gelos să scape de obsesia sa – neliniștea acestuia rămîne incontrolabilă și, mai ales, progresivă – ajunge să fie obsedat de toată lumea, iar cînd victima lui ajunge să nu mai vadă pe nimeni se întîmplă să devină gelos chiar pe gîndurile ei.

Terapia comportamentală îi permite gelosului să devină conștient de excesele raționamentului și comportamentului său, de automatismele cognitive iraționale pe care le aplică comportamentului partenerului.

Tehnicile de restructurare cognitivă vizează disputarea gîndurilor absurde și nerealiste prin întrebări logice și pragmatice și înlocuirea cerințelor absurde de tipul ”trebuie să…” (să fie cu mine, să mă iubească, să răspundă la fiecare mesaj sau apel, etc) cu gînduri raționale.

Pentru a scăpa de această atitudine cel afectat de gelozie trebuie mai întîi să înțeleagă ce se ascunde de fapt în spatele ”disonanțelor cognitive”.

Gelozia ține de dorința de a-l poseda pe celălalt, de a nu-l lăsa să scape – în spatele acestei dorințe se ascunde o stare de dependență afectivă. Pe unii ideea de a fi singur îi sperie sau chiar îi terorizează și ar fi în stare să facă orice pentru a scăpa de acest lucru.

Pentru a elimina această probleme trebuie induse (cu ajutorul terapeutului) principiile autonomiei.

Lipsa încrederii în sine și stima de sine scăzută au de asemenea legătură cu declanșarea geloziei – ele antrenează teama că odată cu pierderea partenerului nu vor mai exista alte relații. Neîncrederea în propriile calități și accentuarea complexelor legate de aspectul fizic, frica de eșec, de schimbare și de nou crează probleme în orice relație.