ce se intampla in creier cand faci sex

Cu ajutorul dispozitivelor de urmărire a activităţii cerebrale în timp real cercetătorii americani au descoperit că în timpul unui orgasm activitatea cerebrală a femeilor se schimbă în funcţie de zonele erogene stimulate.

Ei au descoperit că se activează pînă la 30 de zone diferite se activează în timpul actului sexual, printre ele enumerîndu-se zonele responsabile pentru emoţii (inclusiv bucurie şi satisfacţie), simţul tactil şi memorie.

 S-a ajuns la concluzia că excitarea amorţeşte sistemul nervos al femeilor astfel încît ele nu mai simt durerea (o mare parte a spectrului pe care îl reprezintă durerea), aceasta fiind compensată de plăcere.

 In plus, sexul are şi efecte asupra creierului:

 Este un calmant natural – studiile efectuale în laborator pe oameni şi animale arată că orgasmul poate bloca semnalele dureroase din organism să ajungă la neuronii care răspund de durere (localizaţi în creier).

 Previne demenţa – prin regenerarea neuronilor din creier care îşi încetează funcţionarea odată cu înaintarea în vîrstă. Studiile arată că bătrînii activi sexual sînt mai sănătoşi pe plan mintal decît cei care nu au o viaţă sexuală.

Explicaţia este simplă: activitatea sexuală creşte viteza cu care sîngele circulă prin organism, ajută la o mai bună oxigenare a creierului, dar şi stimulează intens acest organ. Tocmai aceste reacţii duc la creştea puterii de concentrare şi a vitezei de reacţie.

 Unul dintre hormonii eliberaţi poartă denumirea de hormon al îmbrăţişării pentru că te face să laşi garda jos şi să ai mai multă încredere în partener. De reţinut este că femeile tind să producă acest tip de hormon în cantitate mai mare decît bărbaţii, de aceea ele se ataşează emoţional mai repede decît aceştia.

Bărbaţii, însă, în locul hormonului plăcerii, produc în cantităţi apreciabile alt hormon: dopamina (responsabil de plăcere), motiv pentru care numărul bărbaţilor dependenţi de sex este mult mai mare decît al femeilor.

 Puterea minţii este de asemenea relevantă: cercetătorii susţin că psihicul are un rol foarte important în atingerea unui orgasm, mai ales în cazul femeilor. Acestea se excită mai uşor cînd sînt relaxate în timp ce bărbaţii se concentrează strict asupra senzaţiilor fizice.

Urmărirea activităţii cerebrale în timpul sexului arată că zonele creierului responsabile cu frica, anxietatea şi emoţiile devin tot mai puţin active, iar în timpul orgasmului devin inactive.

 Cercetătorii consideră că în creier există un sistem bine structurat care îi face pe oameni să fie fericiţi, iar el este activat de activitatea sexuală, de anumite substanţe şi acţiuni care pot da dependenţă (precum unele droguri, dar şi jocurile de noroc), dar şi (în mare parte) de tot ce le face plăcere.

Iar sexul poate aduce beneficii nu doar pe plan fizic, ci şi pe cel psihic sau în viaţa socială, în timp ce hormonii eliberaţi în timpul lui ajută la tratarea depresiei şi limpezesc mintea.

 

Xtoys.ro