ce inseamna lipsa sexului in relatia de cupluSexul este foarte important în orice relație amoroasă, iar atracția sexuală atinge un punct maxim, după care descrește. Majoritatea cuplurilor ajung să-și organizeze într-un fel sau altul viața sexuală de-a lungul anilor unei relații de durată, cu maxime și minime, în funcție de o mulțime de factori (printre cele mai importante fiind serviciul / cariera și copiii), dar apetitul sexual nu se reduce niciodată la zero. Totuși, există și multe cupluri care nu mai simt nici o atracție sexuală, dar își continuă relația, dedicîndu-se, în funcție de caz, carierei, copiilor și traiului împreună, ca prieteni / parteneri / spuneți-le cum vreți.

 

Statisticile în cadrul unui studiu realizat pe continentul nord american de către sociologii de la Georgia State University arată că un cuplu căsătorit face sex de 58 de ori în medie pe an, ceea ce înseamnă cam o dată pe săptămînă (un an avînd 52 de săptămîni). Însă aceasta e doar o medie: tinerii cu vîrste sub 30 de ani (căsătoriți sau nu) fac sex de 111 ori pe an.

În trecut, pe vremea cînd multe femei nu se bucurau de sex așa cum ar fi trebuit, limitîndu-se la datoria conjugală și fără a-și explora sexualitatea, abstinența ținea loc de contracepție. Mai mult: cuplurile nefericite rămîneau împreună doar de gura lumii (care ar fi bîrfit la greu un divorț sau o despărțire) și de dragul copiilor. Chiar dacă în perioada modernă oamenii au la dispoziție o mulțime de mijloace de contracepție și de informare (despre sexualitate, divorț, despărțire și drepturile lor), tendințele respective există și acum.

 

Motivele acestor situații diferă de la cuplu la cuplu: în anumite situații partenerii nu obișnuiau să facă prea mult sex la începutul relației, frecvența acestora reducîndu-se considerabil în timp pînă la zero, în timp ce-n cazul multor altora viața sexuală este perturbată de apariția copiilor sau aventurile extraconjugale ale unuia sau ambilor parteneri. Pe de altă parte, o sumedenie de oameni ajung să se plictisească unul de celălalt, mai ales dacă nu apare nimic nou în viața lor, iar monotonia / rutina se instalează ducînd la moartea pasiunii.

În timp ce alții sînt copleșiți de responsabilitățile slujbei și cele casnice, sau de creșterea copiilor.

Pe lîngă problemele medicale ce pot apare în timp, influențînd libidoul unei persoane, unii oameni pot fi asexuali în mod natural. Asta înseamnă că ei au mereu un apetit sexual scăzut și nu prea au chef de întreținut relații (sexuale sau sociale) cu un partener de sex opus. De vină poate fi și educația prea rigidă, sau chiar anumite traume din trecutul personal.

 

Lipsa vieții sexuale anunţă că relaţia e pe terminate

 

Sau, cel puțin, acest lucru este valabil în cele mai multe cazuri. Unele cupluri pot compensa această lipsă cu alte activități, transformîndu-se mai degrabă în prieteni legați de sentimente profunde ce împart același spațiu și-și cresc copiii, dar în de cele mai multe ori (conform unora dintre sociologi și psihologi) aceste cupluri sînt mai puțin fericite decît cele cu o viață sexuală activă și la vîrste înaintate. Cu toate acestea, sexul nu este singura formă de intimitate.

 

Cum se poate corecta problema

 

Uneori nu se poate corecta, dar de cele mai multe ori o vacanță în doi, departe de familie și de copii, departe de casă și obiceiurile / rutina zilnică și de stresul obișnuit, poate face adevărate minuni. Mai ales dacă aveți ceva aventuri împreună, vi le condimentați și cu niște substanțe afrodisiace, lubrifianți sexuali si de ce nu chiar si cu jucarii sexuale. Iar dacă reușiți să vă reinventați (într-o măsură mai mare sau mai mică) cu atît mai bine.