avantajele fidelitatii

Unii oameni își schimbă partenerii la fel de des cum îți schimbi tu ciorapii, alții își găsesc un partener și rămîn alături de el / ea indiferent de avansurile celor din jur, iar fidelitatea continuă să fie un subiect fierbinte indiferent de nivelul de emancipare al oamenilor. Are o valoare incontestabilă, pentru unii este un ideal, dar e departe de a fi o garanție în succesul unei relații.

Cele mai de seamă avantaje: îi protejează pe mulți oameni de ei înșiși și slăbiciunile lor, oferindu-le siguranță, confort și o oarecare apărare, consolidează încrederea în propria valoare. Fidelitatea ajută la evitarea sarcinilor extraconjugale (și a tuturor eventualelor probleme ce ar duce din aceasta), pe de o parte, și folosește ca instrument al îmbunătățirii relației de cuplu, pe de altă parte.

Cu cîteva secole în urmă fidelitatea implica loialitatea față de suveran și împlinirea sarcinilor pe care oamenii le aveau – era o perioadă în care normele sociale îi încorsetau pe oameni, iar libertinajul era o adevărată rebeliune față de ordinul moral. În societățile care urmează tradițiile vechi fidelitatea într-un cuplu se referă mai ales la relațiile sexale și le are în vedere mai mult pe femei decît pe bărbați, dar pentru restul lumii a devenit în timp un concept simetric: acum fidelitatea este sinonimă cu monogamia sexuală – adică sexul cu aceeași persoană pe toată perioada relației.

Însă și-a schimbat parțial sensul de la relația de proprietate a corpului partenerului spre una de intimitate fizică și emoțională. Acest aspect pare a fi important pentru multe femei, în timp ce mulți bărbați consideră că fidelitatea emoțională și cea sexuală sînt oarecum diferite – cuplarea pe termen scurt, chiar și în afara relației (cînd unul dintre ei este infidel) se întîlnește peste tot.

În perioada modernă fidelitatea nu mai este impusă, ci aleasă, caracteristică fiecărui cuplu în parte, în funcție de cum o negociază cei doi parteneri.

Mai mult de jumătate dintre cuplurile care apelează la consilierea de specialitate au ca motiv infidelitatea, iar în ce privește iertarea ambele sexe iartă la fel de greu. De obicei infidelitatea are ca sursă neînțelegerile prealabile din cuplu, în mare parte datorate percepției diferite a relației, iar semnificația adulterului pentru o persoană este strîns legată de felul în care își trăiește relația de cuplu: infidelitatea poate însemna curaj și aventură într-o relație asimetrică, constrînsă de reguli, sau poate însemna trădare și lașitate într-o relație definită de prietenie și intimidate, poate însemna descoperirea libertății și a pasiunii sau descoperirea propriei vulnerabilități și slăbiciuni.

Uneori este nevoie de mai mulți ani ca partenerii să își consolideze relația și să se ajusteze perspectiva în funcție de celălalt, mai ales în plan sexual. Iar dacă își satisfac dorințele în exterior, cu o altă persoană, cuplul respectiv își va pierde încet dar sigur importanța. Sexul în afara relației este cea mai evidentă manifestare a infidelității, dar nu este singura formă de fidelitate.

Riscurile infidelității au scăzut considerabil în ultimele secole: în societățile tradiționale infidelitatea se pedepsea cu moartea, în timp ce în perioada modernă poate duce la despărțire, divorț, pierderea unei bucăți considerabile din avere, etc.

 

Xtoys.ro