consumul moderat de bere creste fertilitateaA fost realizat de o echipă de cercetători de la Massachusetts General Hospital din Boston şi susţine nu doar că berea consumată zilnic dublează fertilitatea masculină, dar şi că, consumul excesiv de cafea poate duce la diminuarea şanselor unui cuplu de a avea copii.

La studiul au participat 105 bărbaţi ale căror partenere au recurs la fecundarea in vitro. Vîrsta medie a participanților la studiu a fost 37 de ani. Conform chestionarelor completate de bărbați, aceștia erau consumători moderați de alcool, iar acest lucru duce la reducerea stresului (și a efectelor negative ale acestuia: probleme cu somnul, irascibilitate și incapacitatea de a relaționa cu ceilalți, probleme fiziologice ce implică circulația sanguină, erecția și disfuncțiile sexuale).

Relaxarea ajută foarte bine în momentul în care vă decideți să concepeți un copil, indiferent dacă o faceți pe cale naturală sau folosind tehnologia și fecundarea in vitro.

Pe de altă parte, cercetătoarea Anatte Karmon consideră că un consum prea mare de cafea / cofeină (prezentă și în anumite sucuri) are efecte negative considerabile asupra fertilității masculine: scade concentrația de spermatozoizi. E adevărat, cafeaua stimulează și îi face pe oameni ceva mai alerți, creind și un anume efect de dependență, dar o face în detrimentul energiei celulare, iar acest lucru afectează calitatea spermei. Însă pentru a dovedi științific această teorie e nevoie de o serie întreagă de teste care să confirme acest lucru.

Un alt studiu, realizat de Universitatea Loma Linda din California, susține că bărbații vegetarieni au o concentraţie mai slabă de spermatozoizi în centimetul cub de spermă faţă de cei care sînt omnivori (consumă și carne). Regimul de viață și regimul alimentar afectează semnificativ calitatea spermei, iar cercetătorii au avertizat populația despre consumul excesiv de soia. O altă problemă cînd vine vorba de fertilitate o ridică consumul de legume și fructe tratate cu pesticide înainte de a fi consumate, substanțe care rămîn in fruct, indiferent de cît de bine sînt spălate.