Khajuraho2

     Situate în centrul Indiei, la 385 km sud-est de capitala New Delhi, in micul orasel numit Khajurajo, renumitele “temple ale iubirii” sunt expresia unei civilizatii stravechi. Datorita lor, acest loc s-a transformat intr- un important punct turistic al acestei tari. Templele din Khajuraho au fost construite intre anii 950-1050, din 85 cate au fost realizate in timpul dinastiei Chandel, azi s-au mai pastrat 22.

Khajuraho7

     Se spune ca frumusetea este în ochii privitorului, astfel incat acelasi aspect poate fi perceput diferit de persoane diferite. Scenele pline de erotism care impodobesc peretii templelor din Khajurajo sunt un astfel de “aspect”, care pentru unii pot fi sursa unor stari extatice pline de mister, iar pentru altii un fenomen greu de explicat. Ele reprezinta cupluri si grupuri in diverse posturi erotice si emana o stare de sacralitate venita parca dintr-o alta lume.

Khajuraho6

     Scenele erotice sunt totusi cele care ies in evidenta, ele fiind caracteristice tantrismului. Filozofia tantrica inglobeaza intregul univers cu toate nivelele sale de manifestare, nu neaga nimic din ceea ce exista si acorda o importanta deosebita astrologiei, biologiei, anatomiei si chiar sexualitatii. Fuziunea amoroasa, considerata ca fiind in esenta o unificare a principiilor cosmice masculin si feminin, ocupa un loc deosebit de important in unele din tehnicile si procedeele tantrice.

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

    Esenţa amorului tantric este sacralitatea actului amoros dintre barbat si femeie. Tantra este destul de puţin cunoscuta in Occident, in ciuda celebritatii sale, multi occidentali intelegand in mod eronat ca tinta ei ar fi exacerbarea impulsurilor sexuale, ceea ce nu este deloc adevarat. Erosul tantric permite celor doi iubiti sa atinga sute de orgasme extatice fara descarcare energetica. Punctul culminant este, dincolo de placerea erotica, sentimentul beatitudinii, al extazului.

Khajuraho3

     Sutele de sculpturi, pe nedrept considerate jignitoare de unii, par si astazi la fel de vii ca si acum in milenium cand au fost create. Fie ca femeile create in piatra dura a muntelui isi asteapta iubitul sau sunt impreuna cu el, ca dau dovada de gesturi tandre sau se arunca in copulari salbatice, ele nu reprezinta altceva decat o oda inchinata dragostei, dragoste al carei element central nu este altul decat ea – FEMEIA.

Khajuraho4

Una din cele mai populare destinatii turistice din India, Khajuraho a fost listata ca un site Patrimoniului Mondial UNESCO si este considerat  a fi una din “cele 7 minuni” ale Indiei.

Khajuraho9