ce greseli financiare fac cuplurileNu există reguli clare şi distincte cînd vine vorba de gestionarea banilor într-un cuplu, indiferent dacă e vorba de o relaţie stabilă sau de căsătorie, pentru că fiecare persoană are preferinţele sale şi un mod unic de a gîndi. Orice ar fi, păstrează o parte din bani pentru tine. Nu da toţi banii partenerului / partenerei, trebuie să ai ceva şi pentru tine în caz de nevoie. Plătim cheltuielile comune, ale casei, restul banilor din salarii îi păstrăm fiecare pentru noi.

Sfaturi, idei şi obiceiuri de genul acesta (iar lista poate continua!) le auziţi peste tot, fie de la rude, fie de la prieteni sau cunoştinţe care au experienţă în ce priveşte traiul în doi şi creşterea unor copii. O parte dintre ele funcţionează, în funcţie de caz şi situaţie, dar cît de mult te poţi baza pe ele? Mai ales că veniturile diferă de la persoană la persoană, iar soluţiile pe care le găseşte un cuplu pentru a-şi păstra sau a-şi spori cîştigurile nu se pot aplica întotdeauna şi altora.

Totuşi, unele greşeli financiare sînt comune unor grupuri mari de persoane oricît de cumpătaţi şi organizaţi aţi fi în gestionarea banilor şi dacă le cunoaşteţi, ele pot fi evitate.

Lipsa organizării din timp

E primăvară şi vreţi să mergeţi undeva la mare, fie pe litoralul românesc, fie undeva în afara ţării? A venit deja toamna şi vreţi să mergeţi la schi în vreo staţiune de la munte? Multă lume preferă să amîne planurile pentru vacanţă gîndindu-se că ”vedem atunci ce facem şi cum, în funcţie de banii pe care-i avem la dispoziţie”.

Lipsa planificării din timp a vacanţei duce de multe ori la cheltuieli mai mari (rezervarea unui bilet de avion de pe o zi pe alta e mult mai scumpă decît rezervarea anticipată cu cîteva luni) sau chiar la cheltuieli suplimentare, pe care nu le-aţi luat în calcul la momentul potrivit. Asta vă poate strica vacanţa sau vă poate distruge complet planurile pe care, totuşi, vi le faceţi.

După ce v-aţi logodit

O nuntă mare, cu mulţi invitaţi şi chiar şi mai multe cadouri, într-un local superb, este un vis frumos pentru multe cupluri şi încep să-şi fac planurile pentru nuntă bazîndu-se pe aceşte aşteptări pe care lumea (părinţii, familia, şi nu numai) i-a pregătit să le aibă. Dintr-un anumit punct de vedere, acela al cotizaţiilor pe care nuntaşii le fac la finalul petrecerii, nunta este o afacere – o investiţie din care poţi cîştiga suficienţi bani pentru a plăti toate cheltuielile şi a-ţi pune la punct căminul.

Dar cea mai frecventă greşeală pe care o poate face un cuplu este să-şi asume o nuntă prea costisitoare pentru buzunarele lor şi a invitaţilor care ajung acolo.

Chiar dacă în organizarea nunţii vin în ajutor părinţii, naşii, rudele şi prietenii, uneori aceasta poate fi prea mult din punct de vedere financiar. Mai ales atunci cînd alegi cea mai scumpă şi mai extravagantă rochie de mireasă, meniul cel mai costisitor, şi o mulţime de fiţe de care nu ai cu adevărat nevoie. Căsătoria şi nunta (petrecerea) care are loc după aceea este o zi anume în care cei doi parteneri îşi asumă public faptul că doresc să fie împreună tot restul vieţii. Nu au nevoie de o risipă de bani pe o petrecere simandicoasă, care-i lasă cu datorii.

Împărţirea banilor în cuplu

De multe ori în cadrul unei familii, chiar dacă nu aţi oficializat-o prin căsătorie, unul dintre parteneri are controlul complet al banilor: atunci cînd vine ziua de salariu sau intră în casă banii de pe un proiect sau altul (cînd e vorba de liber întreprinzători), el sau ea adună toţi banii apoi îi împarte după nevoi şi preferinţe. Acest dezechilibru este un dezavantaj pentru ambii parteneri pentru că cel care administrează banii poate simți o presiune și un stres puternic atunci cînd este administrator prost și nu-i ajung banii de la o lună la alta, iar partenerul lui este nevoit să ceară bani de fiecare dată cînd are nevoie de orice, chiar și pentru o pîine, un epilat sau ieșit în oraș la o bere sau la o cafea cu colegii ori prietenii.

De aceea, fiecare trebuie să-și păstreze cel puțin o parte din bani, indiferent cît de mică este suma, pentru diverse necesități.

Administrarea banilor cînd aveți copil mic

Copiii au tendința de a vrea orice: văd o jucărie interesantă și frumos colorată și le cer imediat părinților să le-o cumpere. Uneori ajung să facă scandal sau să plîngă dacă nu o primesc. Una dintre cele mai frecvente greșeli este să-i ofere copilului mai multe lucruri decît are de fapt nevoie, ducînd la cheltuieli pe care nu și le pot permite.

Este firesc să încerci să oferi copiilor tăi tot ce poate fi mai bun pentru ei și ca educație și ca obiecte (jucării, haine, etc). Dar nu este bine să faci exagerări, nici măcar atunci cînd ai bani suficienți să-ți permiți orice.

Atunci cînd aștepți prea mult timp să te ocupi de tine însuți

Este una dintre greșelile frecvente pe care le fac cuplurile care au o relație de lungă durată. Ajunge o vreme în care copiii sînt fie plecați la școală, fie au slujbe și viețile lor în altă parte (fie altă casă, fie chiar alt oraș sau altă țară), așa că ai mai mult timp, mai multă energie și deseori chiar și mai mulți bani pentru tine, pentru partener. Dacă pînă în acest moment v-ați chinuit să îl ajutați și să-l sprijiniți pe copil pînă și-a ales un drum în viață, punîndu-vă pe plan secund și lăsîndu-vă nevoile și dorințele deoparte, de acum înainte vă puteți ocupa de voi înșivă.

Totuși, nu e nevoie să ajungeți la vîrsta pensionării pentru a vă oferi timp și energie propriilor dorințe și visuri, pentru a învesti în voi înșivă: încearcă să pui bani deoparte, fie singur(ă), fie împreună cu partenerul / partenera pentru scurte vacanțe sau evadări departe de probleme, sau diverse cursuri de formare sau dezvoltare a unor pasiuni pe care le-ai lăsat deoparte.

Aceste lucruri îți oferă un echilibru în viață și îți reîncarcă bateriile, oferindu-ți forță să continui mai departe.