actul sexual poate agrava anumite probleme de sanatateActul sexual are o mulțime de beneficii în afara metodei de reproducere, precum reducerea stresului, eliberarea în sînge a mai multori hormoni cu efect benefic, și altele. Dar există situații în care activitatea sexuală este contraindicată, cum ar fi persoanele cu probleme cardiovasculare (tensiune arterială mărită, probleme cu inima, etc) și implică anumite riscuri. Dacă ai făcut un infact miocardic se recomandă repaus complet (în situații grave) sau pentru o anumită perioadă (cel puțin 6 săptămîni, în cazuri ceva mai ușoare, pentru a-i da răgaz inimii să se refacă).

În alte situații sexul și orgasmul pot declanșa migrene (dureri puternice de cap) serioase.

Actul sexual și bolile de inimă

Chiar dacă nu durează prea mult (variind de la cîteva minute la o jumătate de oră dacă insistați pe un preludiu prelungit și de calitate), actul sexual crește ritmul cardiac la peste 100 de bătăi pe minut și tensiunea arterială cu 2-3 mm. Știți foarte bine că bărbatul are nevoie de o circulație bună pentru a obține o erecție de calitate pentru că sîngele umple corpii caloși ai penisului producînd fermitatea organului sexual, iar femeia are nevoie de organe sexuale bine vascularizate pentru simți mai intens orgasmul (din nou, accentul se pune pe circulație).

Un stres prelungit pe sistemul circulator (produs de acte sexuale repetate sau de unul prelungit) sau un act sexual mai agresiv poate agrava anumite boli cardiovasculare. Iar atunci cînd bolnavul prezintă insuficienţă respiratorie, decompensare accentuată sau a suferit unul sau mai multe infarcte, actul sexual prezintă o serie de riscuri pe care ar trebui să le luați în seamă.

Dacă în timpul actului sexual apar simptome specifice precum durere în zona inimii sau toracelui, stare de slăbiciune, hipotensiune, paloarea feței ori colorarea pielii în cenuşiu, tegumente umede şi reci, atunci se impune urgent încetarea oricei activități, repausul şi apelul la 112 și serviciile medicale de urgență.

Medicii specialiști consideră că actul sexual al bărbaților cu probleme cu inima nu trebuie să depășească 20 de minute atunci cînd starea bolnavului este bună sau excelentă și mai puțin de 10 minute atunci cînd boala se manifestă. În plus, bolnavul nu trebuie să consume substanțe afrodisiace sau excitante fără recomandarea medicului, iar atunci cînd este administrată nitroglicerină trebuie evitate substanțele excitante puternice.

Actul sexual și migrenele puternice

Migrena se poate resimti inițial ca o durere surdă la nivelul capului, dar care se agravează pe măsură ce excitarea crește. În această situație durerea de cap este cauzată de contractarea musculaturii capului și a gîtului din timpul actului sexual. O altă manifestare a cefaleei, ceva mai comună (se consideră că aproximativ 1% dintre oameni suferă de așa ceva la un moment dat de-a lungul vieții), este durerea de cap bruscă și severă chiar înainte de orgasm. Ea poate fi provocată de un accident vascular sau o sîngerare în interiorul creierului.

Activitatea sexuală, în special orgasmul, poate declansa apariţia migrenei, care se resimte iniţial ca o durere surdă la nivelul capului, ce se agravează pe măsură ce excitarea creşte. Cefaleea este, în acest caz, efectul contractării musculaturii capului şi gîtului în timpul actului sexual.

Actul sexual în timpul sarcinii

Este contraindicat doar în unele cazuri: atunci cînd există sîngerare vaginală nediagnosticată sau scurgere de lichid amniotic din interiorul placentei, sau risc crescut de naștere prematură ori orificiu cervical închis complet, dar și placentă în poziții riscante (s-ar putea rupe).

Pentru a evita transmiterea de boli mamei și fătului folosiți prezervative.

Există însă şi multe mituri legate de sexul în timpul sarcinii, însă un lucru este clar: atîta vreme cît nu se încearcă poziții neobișnuite fătul nu este afectat de penetrarea penisului pentru că e protejat de uter, placentă și lichidul amniotic.

Ar fi bine să știți că în primul semestru de sarcină schimbările hormonale şi stările de greaţă pot diminua apetitul sexual, însă în semestrul al doilea creşterea vascularizaţiei în zona genitală datorată sarcinii creşte apetitul sexual. Chiar dacă orgasmul provoacă şi o serie de contracţii uterine ele nu au nici o egătură cu travaliul şi nu implică nici un risc de naștere prematură.