stiai ca activitatea sexuala trateaza anorexia

Anorexia este o tulburare cu care se confruntă multe femei şi se manifestă prin lipsa a poftei de mîncare (inapetenţă) întîlnită în multe boli febrile, di­gestive sau cronice. O anumită formă, anorexia mintală, este tulburarea alimentară pe fond psihic şi se manifestă prin repulsia faţă de alimente, însoţită de pierderea totală a poftei de mîncare. Ea afectează mai ales adolescentele cu probleme de greutate reale sau imaginare, ce doresc să aibă o siluetă asemănătoare cu aceea a modelelor foarte cunoscute.

Recent cercetătorii britanici şi coreeni au descoperit în cadrul a două studii diferite că oxitocina, un hormon secretat în timpul actului sexual, cunoscut şi ca hormonul fericirii, ar putea fi folosit pentru tratarea anorexiei. Acest hormon a fost recomandat de-a lungul ultimilor ani ca tratament pentru o serie de tulburări psihiatrice, se crede că reduce anxietatea socială a persoanelor cu autism.

Mai nou s-a constatat că pacienţii manifestau o fixaţie mai redusă faţă de mîncare şi propria imagine corporală, după ce le fusese administrată o doză de oxitocină.

Primul studiu a fost publicat în revista Psychoneuroendocrinology şi a implicat 31 de pacienţi cu anorexie şi 33 de persoane sănătoase care au primit fie o doză de oxitocină, administrată cu ajutorul unui spray nazal, fie un tratament placebo. După aceea participanţii au privit o serie de fotografii în care apăreau alimente hipercalorice şi hipocalorice, precum şi persoane cu diferite greutăţi şi forme ale corpului.

S-a constatat că persoanele cu anorexie s-au concentrat mai mult asupra fotografiilor în care apăreau persoane supraponderale şi, în general, asupra acelor forme ale corpului pe care le considerau indezirabile. După ce au luat oxitocină aceşti pacienţi au arătat o modificare de comportament, dezvoltînd o probabilitate mai redusă de a-şi îndrepta atenţia asupra fotografiilor în care apăreau mîncăruri şi persoane supraponderale.

În cadrul celui de-al doilea studiu, publicat în revista Plos One, au participat aceleaşi persoane, dar cercetătorii au urmărit reacţia acestora la expresii faciale care sugerau furie, dezgust sau fericire. Motivul este că studiile anterioare au indicat faptul că anorexia poate fi asociată cu o percepţie crescută a senzaţiei de ameninţare, iar cîteva studii efectuate pe animale au arătat că tratamentele cu oxitocină reduc atenţia acordată expresiilor faciale ameninţătoare.

În noul studiu pacienţii au dezvoltat după tratamentul cu oxitocină o probabilitate mai redusă de a se concentra asupra chipurilor care exprimă dezgustul, dar şi o tendinţă mai redusă de a evita să privească feţele ce exprimă furie.

Cele două studii (britanic şi coreean) au fost coordonate de expertul în tulburări de alimentaţie Janet Treasure, de la Institutul de psihiatrie de la King’s College din Londra. Deşi cercetarea este într-un stadiu incipient, cu un număr redus de participanţi, dar potenţialul acestui tratament cu oxitocină este considerat uriaş. Motivul: oxitocina reduce tendinţele inconştiente ale pacienţilor de a se concentra asupra mîncării, formei corpului şi emoţiilor negative, cum ar fi dezgustul.