practicantii bdsm sunt sanatosi psihicChiar dacă sado-masochiștii sînt considerați ca fiind persoane potențial problematice (conform celei de-a cincea ediții a Manualului Statistic și de Diagnostic pentru Bolile Psihice – Diagnostic and Statistical Manual of Mental Disorders – DSM), un studiu recent publicat pe LiveScience îi consideră mai sănătoși din punct de vedere psihologic decît cei care preferă sexul obișnuit. Evident, după cum v-ați dat probabil seama, este vorba despre persoanele care preferă să se joace cu biciuri, să se lege între ei cu cătușe și practică BDSM-ul (adică acronimul de la bondage – legare, disciplinare, sadism și masochism).

Noul studiu s-a desfăşurat la Universitatea Tilburg, Olanda, și a fost publicat în revista Journal of Sexual Medicine și indică faptul că ei au obținut punctaje mai bune la o serie de teste psihologice și de personalitate decît restul celor intervievați.

În manualul pomenit mai sus practicile BDSM sînt trecute la capitolul rezervat perversiunilor caracterizate prin căutarea plăcerii sexuale folosind un obiect sau o situație bizară, neobișnuită (termenul folosit în mod curent pentru așa ceva fiind parafilie). Etichetarea a provocat oarecare controversă între practicanții BDSM și psihiatri, a căror păreri sînt de altfel împărțite despre incadrarea (sau nu) a obiceiurilor și fetișurilor sexuale în catalogul tulburărilor și afecțiunilor psihice.

Cu toate acestea, manualul nu include practicile BDSM printre tulburările pshice decît atunci cînd ele provoacă rău celor care le practică sau altor persoane.

Noul studiu ajunge la o concluzia complet opusă, susținută de Andreas Wismeijer, psiholog la Universitatea olandeză Nyenrodeat: practicanții BDSM fie nu sînt diferiţi de oamenii fără astfel de înclinații sexuale, fie sînt diferiţi, iar diferenţele constatate sînt în favoarea practicanţilor sado-maso. Scopul studiului nu a fost nivelul de sănătate psihică a acestora din urmă, interesul său se concentrează de obicei asupra psihologiei secretelor și a secretizării, dar o întîlnire întîmplătoare cu fondatorul celui mai mare forum BDSM din Olanda l-a convins că această categorie de persoane ar reprezenta o interesantă bază de studiu.

Primul pas a fost propunerea completării unui chestionar online pe forumul respectiv (ce conținea întrebări despre personalitate, sensibilitate la respingere, tipul de ataşament în relaţii şi bunăstarea generală) și recrutarea unui grup martor format din persoane cu înclinații sexuale normale. Nici unul dintre cei 1336 de participanți la studiu (902 practicanți BDSM, 434 practicanți ai sexului obișnuit) nu a știut cu exactitate obiectul acestuia, toți au crezut că participă la o cercetare socială cu privire la comportamentul uman.

Concluziile studiului au fost că practicanții BDSM nu par să aibă probleme psihice mai mari sau mai evidente decît restul oamenilor, însă au tendința să fie mai extrovertiți și mai deschiși la experiențe noi, dar și mai conștiincioși decît alți oameni. De asemenea, ei sînt mai puțin nevrotici, una dintre trăsăturile de personalitate puternic marcată de anxietate, și mai rezistenți la situațiile în care sînt respinși. Nivelurile lor de bunăstare sînt mai ridicate şi se simt mai în siguranţă într-o relaţie decît ceilalţi.

Statistica studiului spune că 33% dintre bărbaţii practicanţi de BDSM s-au declarat supuşi, 48% dominatori şi 18% dispuşi să inverseze aceste roluri. Aproximativ 75% dintre femeie practicante de BDSM s-au declarat supuse, 8% dominatoare şi 16% dispuse să varieze aceste roluri. Se consideră că asumarea acestor roluri are anumite legături cu sănătatea psihologică a persoanelor în cauză, fiind evidenţiată o tendinţă conform căreia persoanele dominatoare tind să obţină punctaje mai mari la toate categoriile studiate, persoanele supuse au înregistrat cele mai mici punctaje, iar cei dispuşi să schimbe rolurile s-au plasat undeva la mijloc.

Totuși, nici una dintre persoanele declarate supuse (considerate mai vulnerabile în cadrul comunităților BDSM) nu au obţinut punctaje mai mici decît persoanele cu înclinații sexuale normale şi au obţinut des calificative mai ridicate decît aceştia.

Nici unul dintre rezultate nu a sugerat că practicanții BDSM au un profil psihologic afectat în vreun fel sau disfuncţional, că ar intra sub incidenţa vreunei psihopatologii sau că ar suferi de tulburări de personalitate, mai degrabă există tendința de a fi mai conştienţi cu privire la nevoile şi dorinţele lor sexuale decît restul lumii – acest lucru poate duce la dispariţia frustrărilor din relaţie.