efectele neplacute ale sexului in excesLipsa unei vieți sexuale poate duce la niște probleme de sănătate, precum tensiune fizică și mentală, un tonus muscular slăbit (mai ales atunci cînd nu practici un sport sau exerciții fizice constante) și un sistem imunitar slăbit, dar și sexul în exces poate fi la fel de problematic. De multe ori ce este prea mult strică, inclusiv cînd vine vorba de numărul de acte sexuale: oamenii prea activi sexual pot avea probleme de sănătate minore, dar nu numai (printre problemele mai seriase se regăsesc afecțiuni ale prostatei sau slăbirea imunității).

Partea bună este există și metode de prevenire a problemelor precum…

Slăbirea sistemului imunitar

Apare atunci cînd faceți mai mult de 3 acte sexuale pe săptămînă o perioadă mai lungă, favorizînd apariția unei serii întregi de infecții. Cel puțin asta susține un studiu realizat de o echipă de cercetători de la Universitatea din Zurich, Elveţia. Ei consideră că frecvența optimă este de 2-3 acte sexuale pe săptămînă, dar acest lucru depinde de o serie de factori precum vîrsta, educația, locația geografică, etc. (tinerii fac sex mai des decît oamenii mai în vîrstă).

Totuși, nici lipsa activității sexuale nu este recomandată pentru că duce la scăderea anticorpilor și a imunității.

Afecţiuni ale prostatei

Bărbaţii foarte activi sexual în tinereţe prezintă riscul de a dezvolta cancer de prostată la vîrste mai înaintate, conform unui studiu efectuat de cercetătorii de la Universitatea Nottingham, Marea Britanie. După cum știți, prostata produce lichidul spermatic cu rol de hrănire a spermatozoizilor după ce aceștia sînt livrați în vaginul femeii (atunci cînd se întîmplă acest lucru) pe drumul spre ovul.

Participanţii la studiu au fost împărţiţi în două categorii: jumătate dintre bărbați fuseseră diagnosticaţi cu cancer la prostată, iar jumătate erau sănătoşi. Ei au fost chestionați despre frecvenţa activităţii sexuale (inclusiv masturbarea) la vîrsta de 20, 30 şi 40 de ani şi despre numărul de partenere sexuale.

Cercetătorii au considerat că hormonii sexuali responsabili la bărbaţi pentru apetitul sexual mare sînt responsabili și de dezvoltarea ulterioară a cancerului de prostată.

Infecţii urinare

Penetrările repetate favorizează introducerea de bacterii în uretra femeii, iar acest lucru poate cauza cistită (o infecţie urinară care recidivează des). Asta nu înseamnă automat că igiena femeii este precară (deși acest lucru se poate întîmpla), mai ales că sperma conține niște enzime care favorizează apariția unor infecții, iritații sau chiar alergie (în situații excepționale).

De obicei infecțiile urinare apar după primul act seual și de obicei la femeile tinere: bacteriile ajung prin uretră (care este destul de scurtă, mai scurtă decît a bărbaților, ceea ce le face pe femei mai predispuse la infecțiile urinare decît aceștia) la vezică, mai ales după o perioadă de abstinență sexuală.

Este indicat să folosiți prezervativul (mai ales dacă doriți evitarea unei sarcini nedorite), să urinați după actul sexual și să faceți un duș, insistînd asupra igienei genitale între două acte sexuale în aceeași noapte.

Supradoză de dopamină

Dopamina, numit și hormonul fericirii, este una dintre substanțele pe care îi produce creierul în timpul actului sexual – e neurotransmiţătorul care ne determină să facem sex. Unul din efectele secundare ale unei vieți sexuale foarte intense este că organismul are nevoie de tot mai multă dopamină pentru a se simți bine și pentru a menţine apetitul sexual ridicat în mod natural.

Inflamarea zonei genitale

În mod normal actele sexuale sau masturbarea repetate la o perioadă mică de timp fac ca lubrifierea naturală a vaginului să scadă. Mai ales dacă nu folosiți nici unul dintre lubrifianții sexualei existenți pe piață (și în magazinul nostru). Din cauza frecării repetate între penis / vibrator / dildo și organul reproducător feminin pot apărea dureri locale, dar şi răni pe colul uterin, fisuri vaginale sau chiar iritaţii ale clitorisului.

Aşa că nu uitați să folosiți lubrifianții pe bază de apă care suplimentează lubrifierea naturală.

Pierderea temporară a simțurilor

Frecarea din timpul actului sexual nu numai că poate duce la iritații şi durere, dar poate provoca şi pierderea temporară a simţurilor în zona genitală. Dacă iei o pauză de cel puțin un sfert de oră senzaţiile din acea zonă se vor întoarce.

Atunci cînd acest fenomen apare des sau durează mai mult de cîteva minute este cazul să faci o vizită la medicul specialist.