de ce barbatii nu mai reusesc sa faca sex dupa o anumita varsta

O vorbă spune că ”indiferent dacă faci sau nu sex vremea pulii trece. Aşa că nu pierde vremea aiurea, fă sex.”. Adevărul este că, de la un moment dat, bărbaţii ajung în imposibilitatea de a face sex, iar motivele sînt destul de diverse: nu e vorba doar de biologie, de ”uzura” organismului şi de diversele afecţiuni ce se instalează după o anumită vîrstă, ci şi de psihologia umană care, oarecum, ajunge să spune ”gata, a cam fost de ajuns”. Mai demult se credea că problemele vieţii sexuale masculine la vîrstă înaintată au în primul rînd cauze psihologice, dar studiile ultimilor ani au arătat că aproximativ jumătate din cazuri au origini fiziologice.

Evident, în cele mai multe cazuri problemele sexuale nu se instalează de pe o zi pe alta – foarte puţini bărbaţi sînt activi sau foarte activi sexual pentru a deveni complet inactivi a doua zi. De obicei există o tranziţie de o anumită durată între cele două stări, situaţii în care bărbatul fie termină foarte repede, fie nu este în stare să facă nimic (nu e de mirare că partenera poate considera că amanta e de vină, cînd de fapt bietul bărbat e complet nevinovat). Cum starea de sănătate şi factorul genetic, dar şi stilul de viaţă, sînt importante, aceste probleme se instalează diferit în funcţie de fiecare persoană în parte. În general, ele apar după 50 de ani.

Cea mai frecventă cauză este scăderea producţiei de testosteron, ceea ce duce la diminuarea sau chiar dispariţia apetitului sexual, dar şi la erecţii nesatisfăcătoare. Rezolvarea problemei este simplă: tratament hormonal prescris de medicul endocrinolog.

Problemele specifice vîrstei sînt de obicei afecţiunile cardiovasculare cu efect direct asupra erecţiei (penisul are nevoie de sînge pentru a-şi mări volumul). Rezolvarea sînt tratamentele specifice cu medicamente din gama vasodilatatoarelor prescrise de medicul specialist. Tot cam pe acea vîrstă pot apărea diverse afecţiuni ale organelor sexuale, adică ale penisului, prostatei şi testiculelor (un consult de specialitate poate exclude cauzele respective), dar şi depresia (efectele se extind mult dincolo de viaţa sexuală, un tratament cu antidepresive şi mult sport ar trebui să o ţină sub control).

Dacă nu există vreo problemă medicală, fie fiziologică, fie psihologică, atunci cel mai probabil cauza problemelor vieţii sexuale este cuplul. Atunci cînd ambii parteneri îşi doresc asta se poate găsi o rezolvare, dar nu este tocmai uşor – disfuncţiile sexuale sînt cauzate de o relaţie proastă cu partenerul (certuri, probleme de comunicare) sau de instalarea plictiselii şi monotoniei, a lipsei de interes şi a atitudinii proaste dau peste cap viaţa sexuală.

 

Xtoys.ro