de ce mint oamenii in privinta numarului de parteneri sexualiToată lumea minte, chiar dacă majoritatea oamenilor o fac fie pentru a cîştiga nişte avantaje (materiale sau emoţionale) sau pentru a evita anumite acţiuni sau emoţii neplăcute. Unii oameni, însă, o fac compulsiv, şi ajung astfel să mintă aşa cum respiră, dar asta-i altă poveste.

În anul 2003 un studiu a fost publicat în Journal of Sex Research şi arătat oamenii (nu doar femeile, ci şi bărbaţii) au tendinţa să mintă în privinţa numărului  de parteneri sexuali: mai întîi au fost întrebaţi normal, aşa cum se face în orice studiu, apoi au fost supuşi unui test cu un presupus detector de minciuni (poligraful), iar răspunsurile au fost diferite faţă de prima situaţie.

Pe altă parte, un studiu ceva mai recent confirmă faptul că, deşi oamenii nu se mai simt presaţi să se conformeze stereotipurilor legate de sex, atunci cînd vine vorba despre numărul de parteneri sexuali ei preferă să mintă tocmai pentru a corespunde stereotipurilor cunoscute: bărbaţii măresc acest număr, în timp ce femeile îl scad.

Şi în această situaţie au fost testaţi cu un presupus poligraful, iar rezultatele au fost publicate în jurnalul Sex Roles.

Studiul a fost realizat de Universitatea de stat din Ohio, SUA, şi a implicat aproape 300 de studenţi care au completat un chestionare în care erau întrebaţi cît de des s-au angajat în anumite tipare de comportament (124 la număr). O serie de studii anterioare au determinat care dintre tiparele de comportament respective erau considerate tipic masculine și tipic feminine.

Atunci cînd studenții au răspuns la întrebările din chestionare unora dintre ei le-au fost atașați senzorii detectorului de minciuni fals tocmai pentru a-i face să creadă că dacă spun lucruri false sau minciuni ar putea fi prinși asupra faptului, pentru a-i stimula să fie sinceri.

În ceea ce priveşte comportamentele non-sexuale, rezultatele testelor au arătat că nici femeile şi nici bărbaţii nu se simţeau presaţi să declare anumite lucruri pentru a se conforma rolurilor tradiţionale ale sexelor.

În schimb, cînd a fost vorba despre experienţele sexuale în răspunsuri a apărut o diferenţă semnficativă: bărbaţii au raportat mai puţine partenere în prezenţa poligrafului decît în lipsa lui, în vreme ce femeile au raportat mai mulţi parteneri în prezenţa detectorului de minciuni decît cele care nu l-au avut atașat.

Rezultatele acestui studiu le confirmă pe cele ale altui studiu realizat în 2003. Acesta arăta că femeile se simţeau obligate să declare că mai puţini parteneri decît au avut pentru a nu fi considerate promiscue.