criza contraceptiei si protectia impotriva sarcinilor nedorite si a boliilor cu transmitere sexualaAi uitat sa iei pilula? 

Intrucat pilulele sunt diferite, citeste cu atentie instructiunile care o insotesc pe a ta, chiar daca eu iti dau niste sfaturi general valabile. Daca este vorba despre o pilula “activa” – nu una dintre cele cu efect placebo, existente pe folia de 28 de bucati, care se iau in timpul ciclului menstrual ca sa nu strici rutina – ia-o de indata ce ti-ai amintit de ea, apoi continua normal, asta daca nu au trecut mai mult de 12 ore de la ultima pilula. Daca au trecut mai mult de 12 ore sau daca ai uitat de mai multe ori sa iei pilula, foloseste prezervative in urmatoarele sapte zile. Daca te afli la sfarsitul ciclului si nu prea mai ai pilule active, nu lua pilule placebo. Incepe o noua folie, continuand pana la sfarsitul lunii. Daca nu stii in ce stadiu te afli, cere sfatul farmacistului.

Iti dai seama ca ai uitat sa iei una sau doua pilule, dar ai apucat sa faci sex.

Iti poti aminti, brusc, ca ai uitat sa iei pilula. Situatia este insa diferita daca iti pica fisa ca ai uitat de doua ori consecutiv tocmai cand partenerul coboara de pe tine. Probabilitatea de a ramane insarcinata depinde de numerosi factori. Daca ai peste 16 ani, du-te la farmacie si cere o pilula de urgenta. In unele tari e nevoie de o reteta, de o vizita la planning familial sau de avizul parintilor. Azi se poate cumpara si de pe net, dar varianta asta este destul de controversata. Aceasta pilula trebuie luata intr-un interval de 72 de ore de la raportul sexual neprotejat – cu cat mai repede, cu atat mai bine. Sunt doua comprimate care trebuie inghitite intr-un interval de 12 ore, nu tocmai cele mai placute din viata. Cele mai multe fete au stari de greata si vomita, cam ca dupa o noapte cu prea multa bautura. Ramane la latitudinea fiecareia sa decida ce considera ca e mai rau: simptome de mahmureala sau o sarcina nedorita.

S-a retras prea tarziu

Oamenii iau in deradere cand li se vorbeste despre coitul intrerupt ca metoda contraceptiva, dar corect practicata, metode e eficienta. Daca este bine stapanita de femeie si daca partenerul se retrage la timp, da gres cam o data la patru ani. Probabilitatea de a ramane gravida daca partenerul se retrage prea tarziu este aceeasi ca dupa un singur raport sexual: infima, dar nu de neglijat. Daca vrei sa ramai insarcinata, ti se va spune ca un cuplu obisnuit ajunge sa procreeze cam dupa doi ani de activitate sexuala normala. Daca insa nu vrei sa ramai, ti se va spune ca e suficient s-o faci si numai o data. Poftim! Totul depinde de o multime de factori, precum: perioada de ovulatie (in general, la mijlocul ciclului), varsta, gradul de fertilitate, pozitia aleasa, dar si starea de ebrietate a partenerului, care poate incetini semnificativ atacul spermatozoizilor la tinta. Pentru a scapa de griji, ia pilula de urgenta.

Totul a iesit pe dos

Prezervativul s-a spart sau a alunecat, diafragma a iesit de la locul ei, nu mai gasesti firele steriletului sau ai depasit data la care trebuia sa iti faci injectia cu progesteron: iata-te deci intr-o situatie de risc. Daca dorinta ta de a afla ca ai ramas gravida e tot atat de mare ca si cea de a lua taxiul cu Jack Spintecatorul, inghite pilula de urgenta. Sigur ca ar trebui sa fii ghinionista pentru a ramane gravida dupa o simpla gafa, dar, daca se intampla, gafa asta ti-ar schimba viata radical. Ai si posibilitatea de a recurge la pilula abortiva, dar aceasta nu e cea mai buna metoda de contraceptie si poate avea efecte secundare. In conditiile in care metoda contraceptiva folosita era destinata si protejarii de HIV sau de alte boli cu transmitere sexuala, ar trebui sa faci si un test.