cum discuti cu partenerul despre sexualitatea in cupluUneori partenerul nu este expertul sexual pe care l-ai visat, situație în care poți alege fie să păstrezi tăcerea (poate fi din teama de a nu șoca, de a dezamăgi sau chiar de a nu-l răni pe omul de alături), fie să faci ceva pentru a-l învăța să fie mai bun.

Mulți bărbați sînt foarte sensibili în cea ce privește propria sexualitate sau propria performanță sexuală, iar lezarea imaginii de sine l-ar putea îndepărta de parteneră – motiv pentru care multe femei evită să pornească discuția pe această temă.

Dar subiectul este unul mult prea important pentru a-l lăsa netratat multă vreme – mai devreme sau mai tîrziu frustările se acumulează, iar problema va erupe într-o ceartă ce va pune în pericol relația.

Pentru a demara comunicarea legată de sexualitatea cuplului trebuie în primul rînd să preiei inițiativa, iar în al doilea rînd să eviți să o faci într-un mod brutal. Adică fă-i cîteva sugestii bine plasate (precum folosirea unui inel pentru penis sau un dildo) în loc să pornești o ceartă pentru că termină prea repede.

Fă-o într-un cadru special pregătit pentru asta, evită să pornești discuția într-un loc public, la masă sau la telefon. O soluție eficientă este să vă rezervați o zi sau două pe lună pentru a discuta cele mai sensibile probleme ale cuplului, inclusiv (sau poate mai ales) sexualitatea – este un prilej foarte bun pentru a învăța să vorbiți despre intimitatea voastră, mai ales dacă sînteți amîndoi implicați în relație și vreți să o continuați mult timp.

E bine să începeți cu ce este bine și vreți să rămînă așa, apoi să continuați cu ceea ce este rău, dar fără a transforma conversația în ceartă sau reproș.

Nu se pune problema cine are dreptate și cine nu – totul trebuie spus, pe tonul adecvat și de preferabil fără întreruperi. Sexualitatea este un mod de comunicare la fel de eficient ca oricare altul, dar are nevoie și de cuvinte – discutînd pe tema ei puteți găsi împreună soluții la diverse probleme precum ejacularea precoce sau lipsa orgasmului.

Identifică-ți și verbalizează-ți dorințele, întreabă-l pe celălalt dacă îi place sau nu, ce îi place în plus și cum preferă să faceți sex, în ce momente, locuri și poziții. Este un început bun pentru comunicarea dorințelor și a preferințelor comune – cea mai bună cale pentru negociere și, de ce nu?, chiar explorarea sexualității.

Poți spune ”nu” de fiecare dată cînd ceva nu îți place sau te incomodează, fără teamă că-ți rănești partenerul, dar să fii pregătit / pregătită să-i accepți refuzul.

În timpul raportului sexual este important să exprimi doar lucrurile esențiale, care semnalează disconfortul sau ceea ce ți-ar face mai multă plăcere decît poziția corectă. În acele momente cea mai mare parte a comunicării se face non-verbal (precum respirația sacadată, interjecțiile care exprimă plăcerea, diverse gesturi raportate la acțiunea curentă).