cel mai bun moment pentru sexŞtiai că există o perioadă a lunii în care dimensiunile clitorisului se măresc cu 20%, devenind în acelaşi timp mai sensibil la atingere? Ţinînd cont că plăcerea creşte exponenţial în această perioadă, momentele astea sînt considerate cele mai bune pentru a face sex. Un grup de cerctători de la Universitatea din Bologna, Italia, au publicat rezultatele unui studiu în revista de specialitate The Journal of Sexual Medicine arătînd că este vorba de (aproximativ) a 14 zi a ciclului menstrual.

Studiul a implicat 24 de femei cu vîrste cuprinse între 18 şi 35 de ani, a fost folosit un echipament special cu ultrasunete pentru a face măsurători exacte ale clitorisului în toată perioada ciclului menstrual (care, trebuie să menţionăm, variază de la o femeie la alta, dar media e de 28 de zile – 4 săptămîni).

S-a constat că în a 14-a zi a ciclului menstrual (adică la jumătate, chiar în perioada fertilă) clitorisul se umflă şi îşi măreşte dimensiunea cu 15-20%, artera clitoridiană (care conduce sîngele oxigenat în ţesuturi) se lărgeşte, zona e irigată mai bine cu sînge, devenind mai sensibilă. Rezultatul?

Plăcerea devine mai intensă, favorizînd actele sexuale repetate şi fecundarea ovulelor. Atunci cînd nu doreţi să se întîmple acest lucru protejaţi-vă împotriva sarcinilor nedorite cu ajutorul prezervativelor.

Concluzia cercetătorilor italieni este că nivelul crescut de estrogen, hormonul feminin, din sînge din perioada ovulaţiei (la jumătatea ciclului mestrual) produce aceste schimbări ale clitorisului.